digitaal nalaten

Tegenwoordig hebben we tal van accounts en diverse sociale mediaprofielen zoals Facebook of Instagram..

En bankieren we via internet en verloopt het contact met instanties en overheden online. Ons leven wordt steeds digitaler. Ook dat van senioren. Steeds vaker lopen zij tegen de vraag aan wat er met al die onlinegegevens van henzelf of van een naaste moet gebeuren bij overlijden. Wie het wel eens heeft meegemaakt, kan beamen hoe pijnlijk het is om bijvoorbeeld op Facebook een profiel van iemand te zien die is overleden. Wie gaat er eigenlijk over zo'n pagina als iemand er niet meer is? Of over foto's die iemand heeft opgeslagen in een Google-account? En hoe krijg je toegang tot de laptop of smartphone van een dierbare overledene? Nabestaanden breken vaak het hoofd over dit soort vragen op het moment dat zij toch al een moeilijke tijd doormaken.

Bijna 70 % van de senioren geeft aan (nog) niets geregeld te hebben voor hun digitale nalatenschap, zo blijkt uit onderzoek. De drie belangrijkste redenen zijn dat men er nooit over heeft nagedacht, nabestaanden al op de hoogte zijn van hun wachtwoorden en dat men niet weet wat men moet doen. In één woord men heeft er geen idee van wat het allemaal inhoudt en voor consequenties heeft.
Als men al wel iets heeft geregeld, is het vooral de toegang tot de apparaten (laptop, smartphone e.d. in 92% van de gevallen) en toegang tot belangrijke accounts (Google, Apple ID, 58%), waarvan bijvoorbeeld ook de kinderen het wachtwoord hebben.


In deze presentatie wordt uitgelegd wat u allemaal zelf kunt doen. SeniorWeb lanceert nu voor zijn leden een handig overzicht met bijbehorende checklist voor de digitale nalatenschap. Senioren of nabestaanden krijgen hiermee snel zicht op wat zij nog kunnen aanvullen in hun eigen digitale nalatenschap of dat van een naaste.  Denkt u maar aan de belangrijke accounts zoals die van Microsoft of Google. Hoe een Facebook-profiel kan worden verwijderd of omgezet naar een herdenkingsaccount. De mogelijkheden tot overzetten of stoppen van een mobiel abonnement. U krijgt wat handvatten mee om hier over na te denken en toch nu vooraf al vast wat te gaan regelen.

.
Piet Hein Buur 480


Docent:
Piet-Hein Buur
Aantal deelnemers: min. 6/max. 30
Tijd: maandag 10.30-11.30 uur
Datum: 4 nov. 2019
Kosten: € 5,00 incl. consumptie en “hand-out” van de presentatie


Ook wie geen BVO-lid is kan deelnemen..
> U dient u tevoren in te schrijven via of het formulier achterin het programmaboekje. U maakt uw aanmelding definitief door overmaken van € 5,00 op NL 06 INGB 0003 3238 11 t.n.v. BVO Overveen onder vermelding van de naam van de workshop

.