Kunstgeschiedenis 03 400

Russische schilderkunst van 1850 tot 1917

Moskou en St. Petersburg behoren tegenwoordig tot de meest geliefde stedentrips. Geen wonder, want er zijn veel beroemde gebouwen en prachtige museale collecties te bezichtigen.
Als we het over Russische kunstenaars hebben, wie kent dan niet de namen van Kandinsky en Malevich? Zij maakten onderdeel uit van de opvallende experimenteerdrift van de Russische kunstwereld aan het begin van de 20ste eeuw. Minder bekend is welke schilders daartoe de eerste aanzet hebben geleverd.

Het is begonnen met de topschilder Ilja Repin (1844-1930). Hij werd voor het eerst, nog niet eens zo lang geleden, gepresenteerd in Nederland in het Groninger Museum als het geheim van Rusland. Sindsdien wordt Repin wel de ‘Rembrandt van Rusland’ genoemd. Hij verbleef van 1873 tot 1876 voor studie in het Westen, hoofdzakelijk in Frankrijk. Zo maakte Repin kennis met de impressionistische manier van schilderen. Het was een ongekend boeiende periode. Schrijvers en componisten zoals Moesorgskij, Tolstoj en Rubinstein hebben vooral veel aandacht gekregen.
Tegelijkertijd ontstond een belangrijke kunstenaarsgemeenschap. De sociaal bewogen beeldende kunstenaars trokken rond om hun kunst bereikbaar te maken voor een groter publiek. De artistieke vernieuwingen stonden in Rusland niet op zichzelf. Deze kunnen alleen goed begrepen worden in de context van de politieke onrust. Dit leidde uiteindelijk tot de Russische revolutie in 1917.

Interesse? Schrijf u in en geniet van de schitterende portretten, landschappen en dramatische taferelen die tijdens de cursus de revue zullen passeren.

PROGRAMMA
I        Russische schilderkunst vanaf 1850
o.a. Ilja Repin
II       Russisch realisme en symbolisme
met Polenov, Grabar, Serov, Korovin, Koeïndzji en Léon Bakst
III     Het Zilveren Tijdperk ca. 1890-1917
o.a. Wassily Kandinsky
IV     Avant-garde in Rusland
o.a. Malevich, Gontsjarova en Larionov

Kunstgeschiedenis 01 400

Liselot de Jong is kunsthistoricus en designspecialist. Tijdens haar studie was zij assistente van professor Henk van Os. Daarna werkte De Jong tien jaar als conservator in het Bonnefantenmuseum in Maastricht en later voor Pakhuis Amsterdam, interieur en design.
Al vele jaren geeft zij cursussen en lezingen.

Docent: Liselot de Jong
Aantal bijeenkomsten: 4
Aantal deelnemers: min. 8/max. 20
Tijd: maandag 19.30-21.30 uur
Data: 4 t/m 25 mrt 2019
Kosten: € 50,00 incl. samenvatting


Bent u al lid van de BVO, dan kunt u eenvoudig inschrijven door een e-mail te sturen aan  met:
1. uw naam, adres en telefoonnummer,
2. de cursus(sen) waarvoor u zich wilt inschrijven,
3. de vermelding dat u akkoord gaat met automatische incasso van het cursusgeld,
4. de vermelding dat u akkoord gaat met de opname van uw gegevens in de BVO-administratie.
Bij eventuele inschrijfproblemen kunt u zich ook tot dit e-mailadres wenden

 

Om u te kunnen aanmelden voor een cursus of activiteit dient u lid te zijn van de buurtvereniging. Wanneer u nog geen lid bent, kunt u zich eerst hier aanmelden. Zie verder onze cursusvoorwaarden.

naar boven